«Αττικός Τύμβος»
Εκδήλωση τιμής και μνήμης στους εκτελεσμένους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης

Την Κυριακή στις 14 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής για τους εκτελεσθέντες την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, που εκτελέσθηκαν από το 1947 ως το 1952, στο χώρο που βρίσκεται στο νοσοκομείο Σωτηρία.
Οι εκδηλώσεις έγιναν στο χώρο του τύμβου που έχει στηθεί προς τιμήν τους, έργο του αρχιτέκτονα Ιακ. Ποταμιάνου του οποίου ο θείος ήταν μεταξύ των εκτελεσθέντων.
Παρέστησαν ολίγοι επώνυμοι, εκπρόσωποι δήμων της Αττικής, πλήθος συγγενών και φίλων, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς. Δεν συμμετείχε το Κ.Κ.Ε.
Την ευθύνη των εκδηλώσεων είχε το σωματείο «Αττικός Τύμβος» που έχει ιδρυθεί από συγκρατούμενους των εκτελεσθέντων, σ’ αυτό το χώρο, συγγενείς και φίλους τους σύμφωνα με το καταστατικό του.
Η ατμόσφαιρα υπήρξε άκρως συγκινητική. Ξεκίνησε με μνημόσυνο προς τιμήν τους, έγινε προσκλητήριο νεκρών (διαβάστηκαν τα ονόματα 370 εκτελεσμένων) και ακολούθησαν ομιλίες. Σύμφωνα μ’ αυτές ο κύκλος του αίματος άρχισε με την εκτέλεση του Διαμαντή τον Οκτώβριο του 1947 και έκλεισε με το Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του το Μάρτιο του 1952.
Έγινε ειδική αναφορά στους εκτελεσμένους ναύτες και αξιωματικούς του πολεμικού Ναυτικού, που είχαν κατηγορηθεί με ψευδείς κατηγορίες, καταδικάστηκαν σε θάνατο 40 και στήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα 20. Η Πολιτεία με νόμο το 1984 αθώωσε όλους τους κατηγορούμενους.
Χαρακτηριστικό του κλίματος της εποχής ότι, όποιος από τους καταδικασμένους έκανε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης του κομουνισμού, δεν εκτελείτο, τύχαινε ευνοϊκής μεταχείρισης και σύντομης απόλυσης. Αυτό δείχνει την πολιτική σκοπιμότητα των εκτελέσεων αλλά και το ήθος και φρόνημα των εκτελεσμένων.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους πρωτεργάτες του σωματείου «Αττικός Τύμβος» που οι περισσότεροι είναι συγκατηγορούμενοι των εκτελεσμένων, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς.
Σε μια εποχή που η λήθη σκεπάζει επικίνδυνα τα πάντα, όχι αυτά που πρέπει να ξεχάσουμε, εμφύλιος διχασμός – μίση, αλλά και αυτά που πρέπει να θυμόμαστε, αγώνες και θυσίες για την πατρίδα, τέτοιες εκδηλώσεις έρχονται αρωγοί στη διατήρηση της μνήμης γεγονότων που πρέπει να καταγραφούν στην Ιστορία.
Όταν το επίσημο Κράτος αναφέρεται στην Εθνική Αντίσταση, επί τροχάδην, μέσα στις λίγες σελίδες του σχολικού βιβλίου, οι στήλες που έστησε το σωματείο «Αττικός Τύμβος» με τα 370 ονόματα των εκτελεσμένων, συμβάλουν στη διατήρηση της μνήμης που δεν πρέπει να σβήσει.

Για την «παρέα της Κοκκινιάς»
Γιώργος Μακρής

«Αττικός Τύμβος» τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103219493